2024-02-23 15:24Bloggpost

Visste du att sportlovet har rötter kopplat till andra världskriget?

SportlovSportlov

Det kanske inte är många som vet anledningen till att vi har sportlovsvecka i Sverige? Under veckorna 7-10 har olika län för skolbarn sportlovsvecka beroende på vart i landet man bor, även många vuxna tar ledigt under denna period. Det är en älskad vinterpaus där många tar ledigt och åker på semester eller stannar hemma, kopplar av eller hittar på någon form av aktivitet. 

Sportlovet tog fart under andra världskriget

Som barn minns man själv så mycket man såg fram emot alla lov och allt kul man skulle hitta på under sin ledighet. Det många inte vet är att det finns en historia bakom anledningen till att vi har sportlov för skolbarn i Sverige som en tradition idag. 
 
 På 1940-talet, under andra världskriget, introducerades sportlovet som en energisparåtgärd. Under åren när kriget pågick var bränslebrist ett stort problem. Genom att stänga skolor under en veckas tid i februari, kunde man spara på uppvärmningskostnaderna. Grundtanken var att i stället för att barnen skulle vara i sina kalla klassrum, så skulle de få en möjlighet till att vara utomhus och aktivera sig. 
 
Sportlovet har sedan dess blivit en tradition i den svenska skolkalendern. Idag har man inte sportlov av samma anledning, utan det har blivit en vecka där barn och vuxna uppmuntras till att delta i olika vinteraktiviteter som exempelvis skidåkning, skridskoåkning eller annan fysisk aktivitet utomhus vilket även är hälsofrämjande. 
 
 En annan fördel med att ha sportlov är att spridningen av sjukdomar har minskat, vilket är positivt. Idag kallar många vuxna månaden februari för ”vabruari” då det är återkommande ökning av antalet föräldrar som stannar hemma från jobbet på grund av vård av barn (VAB), då många barn blir sjuka under denna period. 

Sportlov – mer än en paus från pennan och datorn

I en värld där digitala skärmar och stillasittande ofta dominerar våra dagar, framträder sportlovet som ett vitalt avbrott. Det är en påminnelse om kroppens och sinnets behov av rörelse och frihet. Det är en vecka tidigt på året och en tid då barn och vuxna får en chans att bryta den digitala kedjan, stänga av sina enheter och återupptäcka det rika livet bortom pixlarna.

Ett tillfälle för avkoppling

Sportlovet är en fantastisk tid på året då man kan njuta av olika aktiviteter och upplevelser tillsammans med familjen. Det är också en tid för avkoppling och återkoppling. Även om många passar på att åka skidor eller gör andra sportaktiviteter så finns det så mycket mer man kan göra under detta lov. En del spaverksamheter öppnar upp för barn under sportlovsveckan då de vet att många familjer tillbringar lovet med sina barn. Det är även ett tillfälle för barn att få en inblick hur spavärlden ser ut och fungerar samt en möjlighet till en avkopplande och mysig stund för hela familjen.

Social hälsa och samhörighet

Så medan vi njuter av våra vinteräventyr och laddar upp med D-vitamin från den sparsamma vintersolen, kom ihåg att sportlovet är mer än bara en paus från skola, arbete och vardagens rutiner. Det är en chans att återansluta till våra grundläggande behov av rörelse, avkoppling och samhörighet. Sportlovet är en tid då vi kan ge våra kroppar och sinnen den uppmärksamhet de förtjänar.
 
Sportlovet kan även ses som en gyllene möjlighet att investera i din och dina nära och käras hälsa och välmående på djupet. Låt denna vecka bli en tid då du återupptäcker glädjen i att röra på dig, känner frihetens andetag i det vidsträckta, öppna landskapet och fördjupar banden till dem du håller kär.


Om Puls Solutions

Puls Solutions finns därför att vi vill utveckla team och ledare till att må och prestera bättre. Vi erbjuder Pulsᐩ – teamets bästa vän.