2020-12-04 14:37Pressmeddelande

Så håller du dig produktiv när du jobbar hemma

Tips för hög motivation när du jobbar hemma

2020 är året då vi har förvandlat våra hem till arbetsplatser och i Sverige har hemarbetet ökat med hela 400% under denna period. Det är inte bara fördelar med att jobba hemma. 

En återkommande fråga är hur man upprätthåller en hög produktivitet och hög motivation när man arbetar hemma. Många gånger så pockar andra grejer på vår uppmärksamhet som tvätt, disk, barn och husdjur. 

Så hur håller du dig motiverad och produktiv när du jobbar hemma? Här kommer några tips:

Gör ett schema för dagen

Vi gillar ofta vanor och att jobba från kontoret är en av våra vanor. På kontoret definieras ofta din dag vanligtvis strikt från morgon till kväll. Du har vissa tider för att utföra specifika uppgifter på. Så är det ju inte riktigt i ditt hem där det blir mer flytande. 
Ett bra schema för dagen kommer att hålla dig motiverad och produktiv. Stara varje dag med att skapaett schema för hur din dag ska se ut.
 

Ha ett bra arbetsrum

Att jobba från soffan om dagarna kan ju vara skönt men soffan är inte alltid den bästa arbetsmiljön. Du kanske förknippar soffan med något annat än ditt jobb och ergonomin är nog inte den bästa. Om du har möjlighet så köp ett höj och sänkbart skrivbord, en bra arbetsstol och se till att du har ett ordentligt ljus.  Ett bra arbetsrum kommer att hjälpa din produktivitet och även hjälpa dig att hålla isär privat- och arbetsliv även om du jobbar hemma. 
 

Gör mål för dagen

Inled varje dag med att skriva nr vad du vill uppnå den här dagen. Vilka uppgifter ska du ha påbörjat och vilka ska du ha slutfört när dagen är slut? Gör en kort summering vid dagens slut över vad du har utfört och skriv ner vad du har genomfört. Detta är väldigt bra för din egen motivation och skapar tydlighet i hur produktiv du har varit och vad du har presterat.
 

Försök ta bort distraktioner

Distraktioner är din värsta fiende om du arbetar, oavsett om det är hemma eller på kontoret.  Bestäm vilka tidpunkter du ska kolla dina emails, när ska du ta emot telefonsamtal och när ska du inte svara i telefon för att fokusera på en upgift som du ska lösa. Vilka tider under dagen kan du kolla aktier, instagram och facebook? Brusreducerande hörlurar kan också hjälpa dig att fokusera, speciellt om du jobbar i en bullrig miljö.
Planera in pauser för när du ska prata med vänner eller familj. Om du känner att din koncentration avtar, ta en kort paus och lite frisk luft för att ladda om.
 

Rör på dig varje dag

Motionera och få upp pulsen åtminstone 30 min varje dag. Det finns massor av forskning som visar på alla positiva effekter både för din kropp och för din hjärna om du motionerar minst 30 minuter varje dag. Unna dig en morgon- lunch- eller eftermiddagspromenad. Kör ett pass hemma med lite enkel styrka och lite hopp som ger puls och nytt syre till gärnan. Se till att äta bra mat som ger bra energi och undvik sötsaker som ger snabba kickar. Denna rutin med regelbunden träning och hälsosam kost, i kombination med tillräckligt med sömn, gör att du känner dig bra, motiverad och produktiv.
 
 

Att arbeta hemifrån blir gradvis den ”nya normalen” särskilt under denna COVID-19-pandemi där social distansering krävs. Att lära sig att vara produktiv och hälsosam hjälper dig att hålla koll på dina mål.

Vad har du gjort för att göra dina arbetsdagar mer produktiva? Vi skulle gärna vilja att du kommenterar och delar med dig av dina erfarenheter.

Vill du bli ännu vassare som ledare? Prenumerera på vår blogg här.

Lycka till och hör såklart av dig om du undrar något 


Om Puls Solutions

Puls Solutions finns därför att vi vill förändra världen kring hur man arbetar med medarbetarengagemang. Vi erbjuder en engagemangsplattform, Pulsplattformen – chefens bästa vän.


Kontaktpersoner

Christian Carlsson
CRO
Christian Carlsson