Alla kvinnor genomgår klimakteriet någon gång då det är en naturlig del av livet. Exakt när klimakteriet inträffar är väldigt individuellt och kan variera stort. Vi vill lyfta ämnet klimakteriet för att diskutera hur prestationen på arbetsplatsen påverkas för kvinnan och vad du som arbetsgivare kan göra för att stötta dina medarbetare. Mer om detta kommer vi gå djupare in på i nästa veckas blogginlägg. I veckans blogginlägg är fokus på klimakteriets tre olika faser. Menopausen är en signifikant milstolpe i varje kvinnas liv och markerar slutet på hennes reproduktiva år. Det är tiden då mensen upphör och den period som kvinnan har varit utan sin mens i 12 månader. Det är en naturlig biologisk process som vanligtvis inträffar mellan 45 och 55 års ålder, med ett genomsnitt på cirka 51 och i Sverige runt 51,5 år. Om den sista blödningen uppstår innan 45 års ålder benämns det för tidig menopaus, uppstår den innan 40 kallas det prematur menopaus. Fas 1 - Förklimakteriet, även kallat premenopaus
Under denna tid börjar kvinnans kropp gradvis att minska produktionen av de reproduktiva hormonerna östrogen och progesteron, men oftast är östrogennivåerna fortfarande normala. Denna fas kännetecknas av en obalans där östrogen dominerar över progesteron, ett tillstånd som är känt som östrogendominans. Mot slutet av förklimakterieperioden minskar dock även nivåerna av östrogen.
Alla kvinnor kan uppleva olika symptom men några som är vanliga är följande:
Oregelbundna menstruationer – Till en början blir menscykeln mer oregelbunden med tätare menstruationer och rikligare blödningar som sedan glesas ut. Detta kan leda till ökad risk för blodbrist vid stora upprepande blödningar.
Värmevallningar samt nattsvettningar – Att du upplever att du plötsligt känner dig väldigt varm olika tider på dygnet. Du kan även känna en del oro och ångest,
Humörsvängningar – Du kan få humörsvängningar och må dåligt samt känna dig nedstämd oftare än tidigare.
Sömnproblem – Du kan uppleva sömnproblem vilket kan leda till att du känner dig mer lättirriterad om du sover dåligt och inte har fått tillräckligt med bra sömn.
Viktuppgång – En del kvinnor rapporterar bland annat viktökning.
Förklimakteriet är en naturlig del av åldrandet och ses som en tid för både tillväxt samt anpassning. Genom att förstå de förändringar som sker i kroppen och utforska olika sätt att hantera symtomen, kan kvinnor navigera denna period med större självförtroende och välbefinnande. Kom ihåg att du aldrig är ensam på denna resa, det finns både resurser och hjälp tillgängliga för att stödja dig genom denna tid av förändring i ditt liv. Fas 2 - Menopaus
När klimakteriet tar fart är individuellt och kan bero på olika faktorer som bland annat etnicitet, genetik och livsstil. Har kvinnans mamma eller mormor kommit in i klimakteriet tidigare, är sannolikheten större att hon själv kommer att nå klimakteriet tidigt. Kvinnan har vid menopaus väldigt låga nivåer av progesteron och östrogen.
När det gäller fysiska förändringar så upplever en del minskad sexlust. Många får även muskel och ledvärk, urinbesvär samt torra slemhinnor i exempelvis näsa, ögon, mun och vagina. Menopausen är en oundviklig del av livet, men det betyder inte att kvinnors hälsa och livskvalitet behöver försämras.
Fas 3 - Postmenopaus
Många av symptomen minskar för en del kvinnor och de flesta känner att de börjar må bättre igen. Däremot finns det de som fortfarande upplever besvär med nattsvettningar, värmevallningar samt torra slemhinnor ett antal år efter. Vissa kvinnor kan under postmenopausen möta en ökning av manliga hormoner, vilket kan leda till symtom som håravfall på huvudet och en ökad oönskad skäggväxt.
Puls Solutions finns därför att vi vill utveckla team och ledare till att må och prestera bättre. Vi erbjuder Pulsᐩ – teamets bästa vän.