Vi kan inte ignorera arbetsmiljöproblemen längre – kostnaderna för sjukfrånvaro är ohållbara. Som arbetsgivare har man ett ansvar att ta itu med dessa utmaningar, även om det kan kännas jobbigt. Att sopa problemen under mattan leder bara till större konsekvenser i framtiden.
Sjukskrivningar på grund av stress har ökat dramatiskt under de senaste åren enligt DN, vilket är en oroande trend. Den ökande arbetsbelastningen, otydliga förväntningar, brist på balans mellan arbete och privatliv, samt osäkra anställningsförhållanden är några av de främsta orsakerna till stressrelaterade sjukskrivningar.
Under våren 2024 nådde antalet stressrelaterade sjukskrivningar en ny rekordnivå. Mest utsatta är kvinnodominerade yrken inom välfärdssektorn, såsom undersköterskor, sjuksköterskor, förskollärare och socialsekreterare. Enligt arbetsmiljöverket rapporterar kvinnor i högre grad arbetssjukdomar, medan män oftare drabbas av dödsolyckor på arbetsplatsen.
Stressnivåer och risken för sjukskrivning påverkas ofta av yrkesroll och bransch. En avgörande faktor är obalansen mellan arbetskrav och möjligheten att påverka eller hantera dessa krav. Utöver sina arbetsuppgifter tar ofta många kvinnor även ett större ansvar för hushållssysslor, vilket kan leda till ökad stress. Detta blir ännu ett krav i en redan krävande vardag.
Konsekvenser
För individen – Långvarig stress kan leda till fysiska och psykiska problem som hjärt-kärlsjukdomar, ångest, depression och sömnproblem.
För arbetsgivare – Ökade kostnader för sjukfrånvaro, produktivitetsförlust och högre personalomsättning.
För samhället – Belastning på vård- och försäkringssystemen.