En välfungerande visselblåsarfunktion gör det möjligt för en organisation att tidigt fånga upp och hantera potentiella missförhållanden som annars riskerar att gå obemärkta förbi i den dagliga verksamheten. Detta är särskilt värdefullt för små och medelstora företag där anställda kan vara i beroendeställning till arbetsgivaren, vilket kan göra det svårare att rapportera problem. Genom att erbjuda en trygg kanal för att anmäla misstänkta oegentligheter, som exempelvis överträdelser av regler, korruption, trakasserier eller brott, kan företaget förebygga ekonomiska och förtroendemässiga skador som annars kan få långtgående konsekvenser.
Är du medveten om att det har införts en lag gällande visselblåsarfunktion?
Enligt lagen om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden ska företag med över 249 anställda redan ha en visselblåsarfunktion på plats. Från och med den 17 juli 2022 är det obligatoriskt för offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda och privata arbetsgivare med minst 250 anställda att ha en intern visselblåsarfunktion. Kravet utökades den 17 december 2023, vilket innebär att det nu även omfattar privata arbetsgivare med minst 50 anställda.
Anonymitet och skydd – Den som rapporterar (visselblåsaren) kan vanligtvis vara anonym eller få skydd för sin identitet. Det finns även lagar i många länder, inklusive EU-direktiv, som skyddar visselblåsare från att bli straffade eller trakasserade för att de anmäler oegentligheter.
Vem kan rapportera – Organisationens visselblåsarpolicy specificerar vem som kan använda funktionen, vanligtvis anställda men ibland även leverantörer, konsulter och kunder.
Rapporteringskanaler för visselblåsarfunktionen
Visselblåsarkanalen i Puls+
Behöver ditt företag en visselblåsarfunktion? Vi erbjuder detta verktyg till både nya och befintliga kunder. Läs mer om visselblåsarfunktionen här. Tidigare i veckan gästspelade vår kund Michael Svalenius från Defensify AB och höll i ett webinar tillsammans med vår kollega Christian Carlsson från Puls Solutions. Missade du webinariet? Det är ingen fara. Om du anmäler dig till webinariet i efterhand får du en inspelad version.