2020-04-02 16:36Bloggpost

Krisledarskap med ökat EQ i Coronakrisen

null

Under kriser så får en del medarbetare ångest och oro. Vi kanske är nervösa för att bli smittade av corona, vi kanske är oroliga för att bli utan arbete eller vi känner ångest för att vi inte kan träffa kollegor och ha fysiska möten. 

Du som chef kan genom dina beteenden, dämpa dina medarbetaras ångest med hjälp av ditt din emotionella intelligens, ditt EQ. 

Emotionell intelligens, eller EQ, är förmågan att identifiera, förstå och hantera känslor – både dina egna och andras. Emotionell intelligens kan vara särskilt fördelaktig under kristider för chefer och för medarbetare, eftersom det kan hjälpa dig och dina medarbetare att undvika panik och tänka rationellt.

Hur kan du använda emotionell intelligens som ledare?

Jobba med att vara en bra lyssnare

Låt dina medarbetare fritt berätta vad de går igenom. Fråga dem hur de mår och hur hanterar den aktuella situationen och hur de känner för allt som pågår.

Och sedan: Lyssna på svaret.

Kom inte med svar och lösningar. Fokusera istället på att förstå hur och varför: hur personen känner och varför de känner så.

Olika människor hanterar kriser olika. 

Därför bör du som ledare undvika svar som:

- Jag vet exakt hur du mår.
- Du borde inte känna så!
- Är det inte en överreaktion?

Testa istället att säga: 

- Jag kan föreställa mig hur du känner.
- Jag är så ledsen att höra vad du går igenom.
- Tack för att du delar detta. Berätta mer.

Att dela känslor är inte lätt, så uppmuntra dina medarbetare och bygg förtroende genom att tacka dem för att de är öppna och ärliga.


Jobba med din empati

Empati innebär att man kan förstå och dela andras tankar eller känslor. Nyckeln till att utöva empati är att hitta ett sätt att relatera till andra personers känslor snarare än till sin egen situation.

Om dina medarbetare känner sig oroliga eller har panik, jämför inte deras situation med din egen (eller med andras). Tänk istället på hur denna situation - eller en annan - får dig att känna dig lika orolig eller överväldigad. Det handlar om att verkligen förstå hur dina medarbetare känner.


Håll dina löften

Att hålla vad man lovar är väldigt viktigt när man bygger förtroende och tillit mellan människor. Nu har du chansen att träna på detta! Fråga dina medarbetare vad du kan göra för att hjälpa dem. Om du kan tillgodose deras begäran, gör det. Om inte, var ärlig: Det är direkt skadligt för er relation om du ger löften som du sedan inte kan hålla.

Situationen med Covid-19 skapar otroligt svåra utmaningar för alla verksamheter. Men dessa utmaningar ger också möjligheter att öva på sin emotionella intelligens.

Om du övar på din EQ så kommer du att skapa en ännu starkare relation med dina medarbetare.

Just nu, är det precis det som vi alla behöver.

Vill du bli ännu vassare som ledare? Ladda ner en gratis guide på hur du jobbar med ditt EQ här.

Lycka till och hör såklart av dig om du undrar något 🙂


Om Puls Solutions

Puls Solutions finns därför att vi vill förändra världen kring hur man arbetar med medarbetarengagemang. Vi erbjuder en AI baserad engagemangsplattform för att skapa rätt förutsättningar för en god arbetsmiljö och ett högt medarbetarengagemang. En plattform som är chefens bästa vän. Vår plattform gör medarbetarna delaktiga, avlastar cheferna och hjälper dem att prioritera och implementera förbättringar som leder till ökat medarbetarengagemang och ökat affärsresultat. På riktigt.


Kontaktpersoner

Christian Carlsson
CRO
Christian Carlsson