2024-05-27 16:02Bloggpost

Hektisk period på din arbetsplats och är stressad inför sommaren?

hektiskt innan sommaren på arbetsplatshektiskt innan sommaren på arbetsplats

Det är en hektisk period för många medarbetare innan sommaren och semestern tar fart, både på jobbet och privat. Projekt ska slutföras, rapporter ska avslutas och uppdrag ska lämnas in. Sommarsemestern är en tid som de flesta längtar efter, och det är en period för att koppla av och återhämta sig. Det är mycket firande av roligheter och minnesvärda stunder, som exempelvis studentfiranden, nationaldagen och en av de mest populära högtiderna på året, midsommar. I sin helhet är detta en tid fylld med glädje och positivitet, men det är också en period då man lätt kan stressa upp sig för att man ska hinna med så mycket som möjligt innan semestern tar fart. 

Vad ska man tänka på för att få ett bra avslut innan man går på semester? Här kommer några tips!

Gör en plan och skriv en ”att-göra-lista”
Innan sommaren är det mycket som måste avslutas, uppgiftslistan är omfattande och kalendern är fullspäckad. Under denna intensiva period är risken stor att vi går in i semestern med en känsla av att inte ha hunnit med allt och med en lång lista av uppgifter som behöver ordnas inför hösten. Denna tid kräver både noggrann planering och flexibilitet för att hantera både arbetsrelaterade och personliga åtaganden på ett effektivt sätt. Även om listan kan bli lång underlättar det att sätta upp en ”att-göra-lista”. Det blir då lättare att få en överblick över vad som måste göras samt prioriteras och det är lätt att bocka av efterhand. Notera det viktigaste som behöver göras klart innan sommaren och se vad som kan vänta till efter sommaren. Förbered dig redan innan semestern på din återkomst, då behöver du inte spendera så mycket tid på att göra det under ledigheten.

Sänk ambitionsnivån och kraven på dig själv
Det är vanligt att ställa höga krav på sig själv, särskilt när man vill prestera på topp och leverera sitt bästa. Men inför semestern kan det vara klokt att ompröva och minska dessa krav. Fokusera på de mest avgörande uppgifterna som verkligen behöver avslutas innan du går på ledighet. Våga släppa taget och tillåt dig själv att sänka ambitionsnivån. Under semestern, fokusera istället på aktiviteter och de människor som du verkligen tycker om och som känns meningsfulla för dig.
 
Planera hur du hanterar jobbet under semestern
Hur tillgänglig ska du vara? Detta kan variera beroende på din tjänst och bransch du tillhör. Om du kan påverka det själv, bestäm redan från början hur tillgänglig du vill vara. Det finns många faktorer som kan skapa stress under ledigheten. Vi är vana vid att kontinuerligt vara tillgängliga på mejlen, telefonen och på våra sociala medier. Semestern är en tid för att koppla av och minska skärmtiden på alla sociala medier då vi lätt influeras av andra i bildflödet via exempelvis Instagram eller Facebook. Inom vissa branscher är det lättare att ta med sig jobbet hem. Ett tips är att ställa in mejlen på autosvar, folk har förståelse för att du har semester. Är det något som behöver fixas akut, be dem skriva ett SMS till dig eller hänvisa dem till att kontakta en kollega som är i tjänst.

Avsätt tid för återhämtning och aktiviteter – ha roligt med dina kollegor
Återhämtning är viktigt för individen, oavsett hur mycket eller lite som står på schemat under de sista arbetsveckorna innan semestern. Se till att inte avboka planerade teamaktiviteter eller after works med dina kollegor. Att ha roligt på jobbet och bryta vardagsmönstret kan bidra till minskad stress. När du har som mest att göra på jobbet är det särskilt viktigt att prioritera motion, träning och att ha kul.

Våga be om hjälp av kollegor när du är på semester
Det kan ibland kännas svårt att be om hjälp från kollegor som är i tjänst under din semester. Men det är viktigt att komma ihåg att delegering och samarbete är nyckeln till att hålla arbetsflödet smidigt. När du arbetar i ett team är det naturligt att hjälpas åt och stödja varandra. Om du vågar be om hjälp nu, kanske det är någon annan som ber om din hjälp nästa gång. Det handlar om att ge och ta, att skapa en arbetsmiljö där alla känner sig trygga med att både erbjuda och ta emot stöd. Att be om hjälp är inte ett tecken på svaghet, utan på styrka och förmåga att prioritera arbetslagets gemensamma mål. Genom att dela arbetsuppgifterna kan ni alla bidra till att skapa en mer balanserad och effektiv arbetsplats.

Sammanfattningsvis

Allt löser sig förr eller senare. Försök att inte stressa upp dig i onödan och ta en sak i taget. Var inte rädd för att våga be om hjälp, planera i god tid och tänk framåt men lev också i nuet.


Om Puls Solutions

Puls Solutions finns därför att vi vill utveckla team och ledare till att må och prestera bättre. Vi erbjuder Pulsᐩ – teamets bästa vän.